Z uporabo našega spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov v skladu s Politiko piškotkov.

Velikonočna gnezdeca

Za testo:
500g gladke moke
20g svežega kvasa
1 jajce
70g sladkorja
Sčepec soli
250 ml mleka
50g stopljenega masla
Pomarančna lupinica
Vanilijeva pasta ali sladkor

Mleko malenkost pogrejete in mu dodate kvas ter žličko sladkorja, premešajte in pustite počivat približno 20 min, da je kvas pričel delovati.

V večji skledi  zmešajte moko, sladkor, stopljeno(ne vroče maslo), sčepec soli, jajce, naribano pomarančno lupinico, vanilijevo pasto. Na sredini naredite jamico in prilijte mleko s kvasom. To gnetete približno 10 min(če imaš robotka lahko ta del repustiš njemu).

Testo pustite pokrito vzhajati nekje 2 uri na sobni temperaturi, potem pa oblikujte 8 približno enakih mini hlebčkov.
Iz vsakega se oblikuje po eno gnezdece(glej video)
Te pa pokrite pustite počivati še 10 min.
Medtem segrejte airfryer na 170°C
Gnezdeca pred peko premažite z mešanico rumenjaka in mleka, ter jih posujte z madlji.

Po 4 gnezdeca hkrati hkrati pecite 12 min na 170°C.
Za dodatno sladkobo jih pokapljajte z mešanico sladkorja v prahu in mleka. Za ljubki velikonočni izgled pa dodajte še mini čokoladna jajčka