PORCIJE
4
osebe
PRIPRAVA
10
minut
ČAS KUHANJA
12
minut
ZA DOMAČE TESTO ZA PICO:
- 1¾ skodelice moke za kruh, plus nekaj dodatne za gnetenje
- ½ čajne žličke granuliranega sladkorja
- 1⅛ čajne žličke instant suhega kvasa
- 1 čajna žlička kosher soli
- ¾ skodelice tople vode (90°–110°F oziroma 32°–43°C)
- 1 žlica plus 1 čajna žlička olivnega olja
ZA PARADIŽNIKOVO OMAKO:
- 1 konzerva celih olupljenih paradižnikov San Marzano (28 unč)
- 1½ žlice ekstra deviškega olivnega olja
- ½ čajne žličke kosher soli
- ¼ čajne žličke suhega origana
ZA PICO:
- 1 pripravljeno testo za pico
- 1 žlica olivnega olja
- 6 žlic paradižnikove omake
- 1,5 unče svežega mocarela sira
- 8–10 svežih listov bazilike, grobo narezanih
PRIPRAVA DOMAČE PICE
1. ZDRUŽITE moko, sladkor, kvas in sol v posodi stojnega mešalnika z nastavkom za testo. Mešajte na nizki hitrosti, dokler se dobro ne povežejo.
2. DODAJTE toplo vodo in 1 žlico olivnega olja ter stepajte, dokler se testo ne oblikuje v kroglo, kar bo trajalo približno 5 minut.
3. PRENESITE testo na rahlo pomokano površino in nežno gnetite, dokler ne dobite gladke, čvrste krogle.
4. PREMAŽITE veliko skledo s preostalo 1 čajno žličko olivnega olja.
5. POLOŽITE testo v skledo, pokrijte in pustite vzhajati, dokler se ne podvoji (približno 1 uro, odvisno od temperature v vaši kuhinji).
6. PRENESITE testo iz sklede nazaj na rahlo pomokano površino in razdelite na 2 enaka dela.
7. POKRIJTE vsak kos testa z čisto kuhinjsko brisačo in pustite počivati 10 minut, preden nadaljujete s pripravo pice.
KLASIČNA PICA MARGHERITA:
1. ODCEDITE paradižnike in shranite tekočino.
2. DAJTE paradižnike, olivno olje, sol in origano v multipraktik ali mešalnik ter mešajte, dokler ne dobite gladke omake. Začinite po okusu. Opomba: Omaka bo zdržala en teden v hladilniku.
3. IZBERITE funkcijo Preheat (predgretje) na Cosori cvrtniku in pritisnite Start/Pause.
4. RAZTEGNITE testo za pico na pomokani površini v krog premera 7 palcev.
5. POLOŽITE testo za pico v predhodno ogret Cosori cvrtnik. Vrh testa premažite s 1 žlico olivnega olja.
6. NASTAVITE temperaturo na 400°F (približno 204°C) in čas na 5 minut, nato pritisnite Start/Pause.
7. OBRNITE previdno testo za pico, ko se oglasi časovnik, in kuhajte še dodatni 2 minuti pri 400°F.
8. OBRNITE nova testo za pico,ko se časovnik izklopi, in ga prekrijte z 2-3 žlicami paradižnikove omake. Z zadnjo stranjo žlice jo enakomerno razporedite po površini, pri čemer pustite ½-palčni prostor okoli roba testa.
9. RAZLOMITE polovico mocarela sira na večje koščke in jih previdno položite na omako.
10. KUHAJTE fpri 400°F še dodatnih 5 minut.
11. ODSTRANITE pico iz cvrtnika, ko je testo zlato rjave barve in se sir stopi.
12. POTRESITE s svežo baziliko in postrezite.