Pred prvo uporabo cvrtnika na vroč zrakom morate vedeti nekaj praktičnih stvari. Koristno je na primer vedeti, kako aparat deluje, katere programe lahko uporabite za različne sestavine in katere recepte lahko uporabite, da bo vaša izkušnja peke na povsem novi ravni.
V tem članku bomo predstavili te pomembne vidike.
1. Pred uporabo je priporočljivo prebrati navodila
Morda se zdi trivialno, vendar je pred prvo uporabo cvrtnika na vroč zrak dobro prebrati navodila, ki so mu priložena. Vsak cvrtnik na vroč zrak ima lahko različne značilnosti in funkcije, ki jih je koristno dobro poznati.
Poleg tega uporabniški priročnik vsebuje tudi nasvete o različnih programih in splošnih funkcijah.
2. Bistvo uporabe cvrtnika na vroč zrak
Cvrtnik, ki je v zadnjih letih vse bolj priljubljen, ni nič drugega kot majhna pečica z mešanjem zraka, s katero lahko zagotovite brezhibne rezultate pečenja. Sestavine za uporabo so postavljene na pladenj, pri čemer je treba upoštevati, da imajo nekateri modeli dva predala.
Ko sestavine položite na pladenj, izberite ustrezen program in začnite s pečenjem. Cvrtnik na vroč zrak Cosori Premium je opremljena z dvema predaloma, ki ju je mogoče preprosto sprati v pomivalnem koritu ali pomiti v pomivalnem stroju.
3. Izbira pravega programa za cvrtnik na vroč zrak
Vsak model ima svoje značilnosti, zato si velja podrobneje ogledati značilnosti izbranega cvrtnika na vroč zrak in prebrati navodila. Običajno lahko izbirate med številnimi prednastavljenimi programi, ki jih lahko nastavite z gumbi na zaslonu, funkcijo zaslona na dotik ali z aplikacijo cvrtnika na vroč zrak Cosori Smart.
Program je treba izbrati glede na hrano, ki jo želite pripraviti. Med drugim so na voljo posebni programi za pripravo piščanca, govedine, slanine, čipsa, morskih sadežev in zamrznjenih živil. Priporočljivo je, da pripravo načrtujete glede na zmogljivost cvrtnika na vroč zrak.
4. Kako uporabljati priročniške programe
Večina modelov cvrtnika na vroč zrak omogoča poljubno prilagajanje časa in temperature, kar olajša prilagajanje pripravljeni hrani. Še toliko bolj, ker različne sestavine zahtevajo različne temperature in čas priprave oziroma pečenja.
Zato morate izbrati nastavitev, ki najbolj ustreza sestavinam. Cvrtniki na vroč zrak imajo pogosto funkcijo predgretja, ki napravo pred uporabo segreje. Lahko pa uporabite poseben program za ohranjanje toplote hrane po pripravi.
5. Glavni vir okusnih receptov
Ko kupite nov cvrtnik na vroč zrak, mu je običajno priložena knjižica z recepti. Tako lahko dostopate do neštetih okusnih receptov, ki jih je enostavno pripraviti s pomočjo cvrtnika na vroč zrak, kar vam olajša pripravo.
Uporabite lahko celo prednastavljene programe, ki vam pomagajo pravilno pripraviti hrano kot bolj zdravo alternativo klasični ponvi za cvrtje. Za cvrtje in kuhanje porabite manj olja, kot ga porabite običajno.
6. Klasičnega krompirčka ne smete izpustiti
Ocvrt krompirček je klasična jed, ki se odlično ujema s cvrtnikom na vroč zrak. Za cvrtje krompirja je običajno potrebno veliko olja, saj prav olje poskrbi za hrustljavo površino, po kateri večina ljudi hrepeni.
Nasprotno pa se v cvrtniku na vroč zrak uporablja samo vroč zrak, vendar lahko z jim dosežete enake fenomenalne rezultate. Za prvovrstne dobrote je priporočljivo uporabiti le minimalno količino olja.
Sestavine položite neposredno na pladenj in izberite program za cvrtje. Okus krompirčka bo skoraj takšen kot v ponvi, vendar pripravljen s skoraj 90 % manj maščobe.
7. Ali naj bo v cvrtniku na vroč zrak en ali dva predala?
Na voljo so modeli z enim in dvema predaloma. Prednost cvrtnika na vroč zrak z dvema predaloma je, da lahko hkrati pripravite več jedi. Pri večini modelov samo odprete predal, vstavite sestavine, izberete prednastavljeni program ali začetek pečenja nastavite ročno.
Pri nekaterih modelih je predalu priložen tudi pladenj za maščobo. Priporočljivo je, da preberete navodila za uporabo in se prepričate, da cvrtnik uporabljate pravilno.
8. Kaj morate vedeti o uporabi olja
Pri uporabi cvrtnika na vroč zrak olje v večini primerov ni potrebno. Hrana bo bolj zdrava kot pripravljena v ponvi. Z uporabo cvrtnika na vroč zrak vam ni treba uporabljati olja, vendar lahko z malo olja v spreju poskrbite za bolj hrustljavo strukturo hrane.
Nekateri modeli so zasnovani tako, da zmanjšujejo vsebnost maščob v živilih. Večina živil vsebuje naravne maščobe. Cvrtnik na vroč zrak pomaga preprečiti, da bi se ta maščoba prijela na sestavine. Tako je lahko to veliko bolj zdrav obrok kot tradicionalno pečenje in cvrtje.
9. Nasveti za vzdrževanje cvrtnika na vroč zrak
Pred prvo uporabo aparata preberite navodila. Vsebuje pomembne informacije o vzdrževanju. Pred prvo uporabo aparata je dobro preveriti, ali so v njem vsi deli.
Po uporabi je treba aparat očistiti, vendar je pomembno, da je cvrtnik na vroč zrak pred čiščenjem ohlajen. Nato odstranite različne dele in jih očistite. Preverite, ali lahko dele operete v pomivalnem stroju.
Dele lahko očistite tudi ročno. Očistite tudi grelni element, da na njem ne bo ostankov pečenja.
10. Nasveti za uporabo papirja za peko in folije
Veliko ljudi se sprašuje, ali lahko v cvrtniku na vroč zrak uporablja papir za peko in folijo. Odgovor je pritrdilen in je tudi pametna rešitev, da se na ta način izognete nepotrebnemu pomivanju. Vendar je treba paziti, da v grelni element ne položite papirja za peko, saj se lahko zažge.
V košaro položite folijo ali papir za peko, nato pa nanjo položite sestavine. Potisnite košaro v aparat in začnite peči. Ko je hrana pripravljena, odstranite košaro in zavrzite papir za peko/folijo.